Amigaaa!

Todellista moninpeliä

Puheet Amigan kuolemasta ovat ennenaikaisia. Tampereelle kokoontui 20.9. suuri joukko retrotekniikan ystäviä Suomen Amiga-käyttäjät ry:n Saku 2014 -tapahtumaan.

Näytillä oli koneita alkuperäisessä asussaan sekä huvin vuoksi tai pakon edessä viritettyinä versioina. Tapahtuman pääosassa olivat tietenkin Commodore ja Amiga, mutta myös muita retrokoneita oli esillä. Konesodat ovat vihdoinkin menneen talven lumia.

Amiga 3000, Commodore 64GS ja Amiga 600 + Cyclone II accelerator
Amiga 3000, Commodore 64GS ja Amiga 600 + Cyclone II accelerator

Tapahtuman pääpuhujana oli entinen Amiga International -johtaja Petro Tyschtschenko, joka kertoili mielenkiintoisia tarinoita Commodoren vaiheista ja moninaisista matkan varrella ilmenneistä mutkista. Petro on tehnyt sen verran mittavan ja antaumuksellisen uran tuotteensa parissa, että ansaitsisi eittämättä sinnikkyysmitalin. Petron, Amigan ja Commodoren vaiheista voi lukea lisää tuoreesta muistelmateoksesta, jos sattuu hallitsemaan saksan.

Petro Tyschtschenko & Janne Heinonen
Petro ”Keeping the community alive” Tyschtschenko ja allekirjoittanut jännäilme naamallaan. Kuvaaja: Michael Battilana

Ekosysteemin kehitys ei ole kuitenkaan pysähtynyt alkuperäisen yhtiön konkurssiin. Harrastajat ja pikkufirmat ovat jatkaneet toimintaa käyttöjärjestelmäpuolen parissa. Tapahtumassa oli testattavana esim. G4- ja G5-Mäkkien päällä toimiva käyttöjärjestelmävaihtoehto MorphOS ja x86-raudan kanssa yhteensopiva Aros. MorphOS-testi Sketch-piirto-ohjelmalla sai koneen jäätymään totaalisesti, joten ehkäpä sittenkin unohdan seikkailemisen hopeinenomena.netin myyntipalstalla. Myös Aros-koneella suoritetut testailut päättyivät reboottiin. Hieman epävakaata siis vielä.

Gentle Eyen kojulla käytiin kauppaa

Vanhat pelit olivat livenä edelleenkin hienoa katsottavaa ja kokeiltavaa. Ainakin omistamieni retrolasien läpi katsottuna. Pelikauppaakin paikan päällä harjoitettiin, mikä on Amigan piratismihistorian valossa jokseenkin ironista.

Upea tapahtuma, kiitos järjestäjille! Amiga elää!

Lue lisää:
Suomen Amiga-käyttäjät ry
Saku-foorumi

One thought on “Amigaaa!”

 1. MorphOS ja Sketch testistä kannattaa raportoida http://www.morphos-team.net/faq
  AROS on tunnetusti vielä keskeneräinen.

  Itselläni oli -90 luvulla parhaimmillaan nelisenkymmentä Amigan alkuperäistä peliä, rahallisesti mittavalla kokonaissummalla, joten koin kyllä tukeneeni peliteollisuutta tarpeeksi, joka saa syyttää myös itseään siitä että oli myös niitä jotka kokivat tulleensa huijatuksi. Kallis peli ei enää toiminutkaan pelkän kickstart vaihdon tai Amiga-konemallin parempaan vaihtamisen yhteydessä. Eivät ottaneet huomioon yhtään että myös työkäyttöön tarkoitetuilla ”big box” Amigoilla haluttiin pelata. Ihan kuten PC koneilla, jotka eivät olleet pelikoineiksi suunniteltukaan. Eihän sitä kallista peliä kannattanut ostaa enää, jos se ei toiminut Amigassa jota olit varustanut investoimalla siihen isoja summia. Monet A500 ajan pelit eivät toimineet edes A1200 koneessa. Pakotettiin pitämään usemapia koneita tai ostamaan AGA versio pelistä joka ei aina ollut edes parempi pelattavuudeltaan vaan hätänen rahat pois käännös. Turhaan ei Commodore antanut peliteollisuudelle ohjeita miten pelit pitää tehdä, mutta siellä mentiin mistä aita on matalin. Track-koodattiin suurin osa ja synkattiin koko peli toimimaan perusmallin Amigalla.

  Vasta myöhemmin tuli sitten kickstart vaihtajat, degrader-ohjelmat ja WHDLoad, joilla epäyhteensopivat pelit saatiin taas yhteensopivisksi, mutta ne tulivat peliteollisuuden kannalta liian myöhään ja ilman sen ansiota.

  En näe ironiaa vanhojen Amiga pelien ostamisessa siinä mielessä kun nykyiset Amiga harrastajat ovat kuitenkin niitä jotka satsasivat myös pelien hankkimiseen Amiga kulta-aikana. Ne jotka eivät pelejä juuri ostaneet silloinkaan ovat jo harrastuksen jättäneet. Se että Amiga pelillä on jälleenmyyntiarvoa todistaa ainakin sen että siinä laitteessa on ”sitä jotakin” jota puuttuu vaikka niistä pleikkareista joiden pelit yleisesti ottaen menettävät arvonsa ja kiinnostuksensa heti kun uusi konsolimalli ilmestyy.

  Hienoa että pääsit tapahtumaan ja kiitos postauksesta!

Kommentointi on suljettu.