Hei, tehdään peli!

Kuva: cod_gabriel / Flickr (CC BY 4.0)

Kaikki pelaa -ajattelu pätee nykyisin muuallakin kuin Suomen Palloliiton junioritoiminnan ohjeistuksissa. Viimeistään älypuhelinten valtavirtaistuminen marssitti kasuaalipelaamisen yleisesti luppoajan keskiöön. Brändit halutaan saada ihmisten pariin, joten on luonnollista kehittää idea omalla sisällöllä varustetusta pelistä, jonka parissa vastaanottavainen kansa viettäisi suu hymyssä aikaansa.

Mutta. Kelvollisen videopelin tekeminen on erittäin vaikeaa ja erinomaisen vielä vaikeampaa. Videopelien ystävät haluavat pelien olevan yleensä niitä parempia ja brändipelien täkynä onkin usein arvonta ja kamapalkinto, eikä itse erinomainen peli.

Ihmiset ovat pelanneet jonkinlaisia pelejä vähintään yhtä pitkään, kuin ovat osanneet lukea ja kirjoittaa, ja ehkä niinkin pitkään kuin ovat osanneet puhua. Ja nyt puhutaan siis ihmiskunnan historiasta. Myös suurin osa 70- ja 80-luvulla syntyneistä on pelannut jo pienestä pitäen ja tunnistaa kyllä hyvän (tai huonon) pelin, kun sellaiseen törmää. Huonot pelit eivät ole kuitenkaan välttämättä samalla tavalla ironisesti nautittavia, kuin vaikkapa b-luokan leffat.

Hyvä pelitoteutus ei kuitenkaan aina vaadi suurta pelitaloa taakseen. On todistettavasti olemassa yhden-kahden miehen ”studioita”, jotka onnistuvat luomaan pelihittejä, mutta oma genre pitää pystyä tunnistamaan ja tunnustamaan. Eihän pieni kotimainen tv-tuotantokoon kilpaile Sormusten herra -trilogian kanssa, mutta voi olla yhtä kaikki idealtaan nerokas ja viihdearvoltaan loistava. Joskus riittää pelkkä viihdearvo viideksi minuutiksi. Mutta itsestään selvää mikään tästä ei ole, muuten kauan huhuiltu uusi Nokia olisi jo olemassa.

Taivas+Helvetti -kirjassa Rovion Niklas Hed kertoo, kuinka heidänkin menestyksensä on perustunut aivan jumalattoman kovaan duuniin, jota on tehty jo vuodesta 2005 ja eri nimellä myös aikaisemmin. ”Ennen Angry Birdsin läpimurtoa Hed ja hänen kaverinsa tekivät useita kymmeniä suuria virheitä ja tuhansia pieniä.” Ja tukuttain laadukkaita pelejä, jotka eivät kuitenkaan breikanneet kilpaillulla kentällä. Älä siis aseta liikaa paineita veljenpoikasi koodaamalle pelitoteutukselle, äläkä odota äkillistä myyntipiikkiä, vaikka logosi onkin pelissä mukana pääpahiksen paikalla.

Peli ei välttämättä vaadi realistista 3D-koneistoa taakseen. Entäpä jos peli kietoutuukin oikeaan elämään, ja pelimoottori toimii vain pisteenlaskijana ja sääntökirjana. Pelin voikin määritellä yleisemmällä tasolla huvin vuoksi järjestetyksi toiminnaksi, joka noudattaa (kirjoitettuja tai kirjoittamattomia) sääntöjä. Ainakin miljardin ihmisen mielestä synonyymi pelille on jotain palloihin liittyvää.

Joskus peliksi kutsutaan virheellisesti asioita, jotka ovat vain lainanneet peleistä esitystavan tai muita elementtejä. 3D-seikkailu esimerkiksi museossa ilman pelillistä tavoitetta on pelkkä virtuaalimaailma ja todennäköisesti tylsempi, kuin mitä pelit tarjoavat tällä saralla. Joskus mallintaminenkin ilman varsinaista peliä toimii, kun tuodaan esimerkiksi pala kadonnutta historiaa virtuaalisesti saataville.

Pelillistäminen taas tuo pisteenlaskun ja kilvoittelun mukaan oikeaan elämään ja kietoutuu arkiseen puuhasteluun pienenä lisämotivaattorina. On kivaa olla eka tai paras. Tai päihittää ainakin itsensä. Mutta pelillistäminen onkin jo toisen tekstin paikka, muutoin aktiivisuusrannekkeeseeni kirjautuu hävettävän vähän nukuttuja tunteja tälle yölle.

* * *

Loppukevennykseksi tarjoan kolme peli-ideaa brändisi tueksi, saa käyttää:

1. Salasanaralli: Kilparadan autot etenevät neppisautojen tyyliin, aina kun pelaaja arvaa salasanan. Tietoturvayhtiö valistaa, vaikuttaa ja jakaa tuotepalkintoja. Suositulla lemmikkieläimen nimellä, passwordilla tai QWERTY:llä voittoon (ja oma salasana vaivihkaa vaihtoon)!

2. Poliittinen Kimble: Tehdään puolueiden välistä kamppailua tutuksi. Valitsetko siniset, punaiset vai vihreät nappulat? Pelin maksanut puolue pelaa omaksi eduksi painotetulla arpakuutiolla.

3. Ilmastonmuutos nyt: Automaattiseti käynnistyvä peli sisältää yhden napin, jota on painettava aktiivisesti puolen tunnin välein, tai peli sammuttaa tietokoneen sähköä tuhlaamasta. Vähiten pelannut voittaa kuukausirankingin. Ympäristöjärjestöjen yhteistuotantoa.