Runsaudenpula ja vaikeat valinnat

Kuva: Mike Mozart / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Ei ole kauaakaan siitä, kun kaupassa oli kolmenlaista makkaraa ja tv:ssä kaksi kanavaa. Mutta nyt on valinnanvaraa ja sorttimenttia yllin kyllin – toisinaan jo vähän liikaakin.

Valikoima on toki edistyksen mittakeppi ja erottava tekijä suunnitelmatalouteen nähden, mutta valinnanvara tekee onnelliseksi vain tiettyyn rajaan saakka. Viisaan ajattelijan Rolf Dobellin mukaan on olemassa piste, jonka jälkeen valinnanmahdollisuudet kääntyvät elämänlaadulle haitalliseksi.

Suuri valinnanvara johtaa jumitilanteeseen ja päättäminen muuttuu ahdistavaksi. Monimutkaisen valintaongelman edessä tulee stressiä ja ongelman ratkaisemiseksi aivot keskittyvät johonkin yksittäiseen kriteeriin – todennäköisesti vielä alkuperäisen ongelman kannalta huonoon. Lisäksi tulee tyytymättömyyttä: miten voi olla varma, että oma valinta laajasta valikoimasta oli juuri se oikea.

Monet suomalaiset ovat sisäistäneet tämän jo tapauksessa iPhone vastaan Nokia. iPhone vastaan ziljoona kryptisesti numeroitua mallia. Ahdistava valintatilanne, vääriin kriteereihin tarrautuminen ja epävarmuus valinnan osuvuudesta: Check, check ja check. Vähemmän voi olla enemmän.

Rolf Dobelli neuvoo neuvotonta kuluttajaa lähtemään siitä, että täydellistä valintaa ei nykyisen kaltaisessa tilanteessa ole eikä tule. Pitää olla tyytyväinen ”hyvään” ratkaisuun.

Joskus valintatilanne ei ole kuitenkaan niin kriittinen ja ihmisistä on mukavaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Spotifyn massiivisesta kirjastosta on mielenkiintoista kaivaa esiin random-musaa, käynnistää löytöjen pohjalta radio ja tehdä lisää satunnaisa löytöjä. Tai sitten voimme olla kiitollisia pelisivuston toiminnolle, jonka avulla on kätevää kaivaa tuhansien pelien massasta esiin satunnainen peli. Ihan sama onko tulos hyvä vai huono, mutta pääasia että valinta oli päänsärytön – ja jokaisella kokeilukerrallahan on tietysti mahdollisuus löytää se täydellinen tapaus.

Lue lisää: Rolf Dobelli, Selkeän ajattelun taito – 52 ajatusvirhettä, jotka on parasta jättää muiden huoleksi. HS-kirjat, 2012.