Wanhat hyvät pelit ja tekijänoikeus

The Legend of Kyrandia
The Legend of Kyrandia

Joskus on tullut selailtua retrohenkisessä pelihimossa ns. abandonware-sivustoja, joilla on ladattavana vanhoja pelejä. Pelit ovat pääosin vanhoille pelialustoille, jollaiseksi myös MS-DOS voidaan lukea. Osa softasta on iästään riippumatta selvästi piraattikamaa, osa on ilman kaupallista omistajatahoa vaikkapa julkaisijan konkurssin seurauksena.

Abandonware on kuitenkin käsite, jota Suomen laki ei tunne eikä tunnusta. Tekijänoikeus säilyy 70-vuotta tekijän kuolemasta, joten tekijänoikeusvapaata warea ei voi oikeasti olla. Eri asia on tietysti se, huuteleeko kukaan perään, jos henkilö lataa 20-vuotta vanhan pelin koneelleen.

Vanhoja ja hyviä peliaikoja kaipaavan kannattaa kuitenkin suunnata Good Old Games -saitille, josta Visaa vinguttamalla voi ostaa kelpo pelattavaa muutamilla dollareilla. Ja pitäisi toimia uudemmissakin Windows-koneissa.

Toinen tekijänoikeuksien kannalta kinkkinen ohjelmamuoto/lisenssi on PD eli Public Domain. Tekijä on laskenut laatimansa softan vapaaseen levitykseen ja luopunut mahdollisesti myös tekijänoikeuksistaan. Suomessa tekijänoikeudet ovat kuitenkin luovuttamattomat moraalisten oikeuksien osalta. Tällöin alkuperäinen tekijä on mainittava teoksen yhteydessä hyvän tavan mukaisesti ja tekijällä on oikeus estää teoksen käyttö loukkaavissa yhteyksissä. Vaikka moraaliset oikeudet olisivatkin väkipakolla tekijänsä hallussa, tekijä on kuitenkin luopunut kaupallisista oikeuksistaan.

Muistankin hyvin kuinka Tamperelainen Avesoft hyödynsi näitä ohjelmia aikoinaan myös kaupallisesti, levittämällä softaa postimyynnissä disketeittäin. Tosin käytännössä PD-ohjelmilla viitattiin tuolloin kaikkeen halpisdisketeillä levitettävään kamaan, olipa se oikeasti Public Domainia tai ei.