Keskiarvosiemailua

Kuvat: Nils Wasastjerna, 1892. Helsingin kaupunginmuseo (CC BY-ND 4.0)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaiset joivat vuonna 2013 absoluuttista alkoholia keskimäärin 11,6 litraa. Ja laskennassa on otettu huomioon myös alaikäiset viisitoistavuotiaista ylöspäin.

Jos kyseinen määrä alkoholia muutetaan 4,7 prosenttiseksi keskiolueksi, tarkoittaa se noin 247 litraa juotavaa. Eli jos kittaat vuodessa 741 pullollista olutta tai  61 mäyristä, niin olet kutakuinkin keskiarvossa. Asian voi ilmaista myös niin, että kaksi olusta päivässä riittää – kunhan muistaa nauttia annoksensa päivittäin. Ja jos juot vähemmän, niin vastaavasti joku muu huolehtii puuttuvan osuuden kuluttamisesta.

Esimerkiksi KOFF:in hieman miedompi 4,5 prosenttinen olut maksaa Alkon hinnaston mukaan 1,60 euroa puteli, joten keskimääräinen vuosiannos kustantaisi helposti 1200 €. Toki marketista irtoaa juomaa edullisemminkin, mutta Alkon hinnoittelua voitaneen pitää suhteellisen virallisena tapauksena.

Monopolaattorin tarkastelussa 0.33 litran KOFF-pullo.

Verkosta löytyvällä Monopolaattorilla voikin sitten näppärästi laskeskella tuotteesta verojen ja katteen osuuden. Jos kaljamallin mukaiset juomat hamstrataan Alkosta, on verotuotto 600 € vuodessa, eli noin puolet ulosostohinnasta.

Ei muuta kuin hauskaa pussikaljasesonkia!

Ps. vappukuvat ovat Helsingin kaupunginmuseon vapaaseen käyttöön julkaisemia.