Energiajuoma­sommelier

Kuva: Michael Coté / Flickr (CC BY 2.0)
Kuva: Michael Coté / Flickr (CC BY 2.0)

– Edeissä ja Batteryissä on eroja, vakuuttaa arvostettu energiajuomasommelier. Juomat tuoksuvat erilaisilta ja ovat myös eri värisiä, mutta se lopullinen tunne syntyy toki suussa. Asiantuntija neuvoo sulkemaan silmät ja maistelemaan, mutta muistuttaa, että kurlaus ei kuulu asiaan.

Eroja alkaa löytyä, kun maistellaan aina ryhmä kerrallaan useita energiajuomia, myös useita light-tuotteita ja useita muutoin eri tavoin maustettuja tuotteita.

Energiajuomia voi kuvailla esimerkiksi sanoilla aggressiivinen, ärsyttävä, saippuamainen, virkistävä, suolainen, kitkerä, vaahtoinen, metallinen, kutittava, rouhea, kivinen tai intensiivinen.

On syytä muistaa, että energiajuomien laatu ei riipu hinnasta. Kalleimmilla energiajuomilla on suurimmat kuljetus- ja markkinointikustannukset. Energiajuomamaku vaihtelee myös maittain. Esimerkiksi ranskalaiset suosivat hienostuneesti kuohuvaa pienikuplaista energiajuomaa.

Jokaisella on tietysti oma energiajuomamakunsa ja se riippuu myös vuorokaudenajasta, tilanteesta ja janosta. Väsyneenä ehkä kaipaa korkeaa kofeiinipitoisuutta ja B-vitaminointia.

Energiajuomat ovat tietyissä ikäryhmissä jo suosituin piriste, mutta Suomessa trendiä hillitsee vielä tehokkaasti perinteisen Juhla Mokan kulutus.

Energiajuomasommeliereille tullee kuitenkin jatkossa löytymään runsaasti kysyntää, kun Jonnet pääsevät ravintolaikään, ennustaa eurooppalaisten energiajuomayhtiöiden yhteenliittymä tuoreessa raportissaan.