Hologrammi­herätys digimedia­päivässä

Lähitulevaisuus tarjoilee käyttöliittymiä digin ja todellisuuden yhdistämiseen.

Kävin pari viikkoa sitten Teknologiateollisuus ry:n ja Teleforum ry:n yhteisvoimin järjestämässä digimediapäivässä Eteläranta 10:ssä. Puolet päivästä oli omistettu virtuaalitodellisuudelle (VR) ja yhdistetylle todellisuudelle (AR, Mixed Reality).

Siinä missä toiset ovat jumittuneet väittelemään nykyisen toiminnan digitointiasteesta, muokkaavat toiset samaan aikaan kilpailukentän sääntöjä uusiksi. Muutos toimintatavoissa on juju digitalisaation takana, olivatpa digivälineet sitten lähtökohta tai mahdollistaja. VR, AR ja Mixed Reality ovat vielä nykyisellään enemmän mahdollistaja, mutta tuota pikaa ne muodostavatkin jo tekemisen lähtökohdan.

Pääsin testaamaan jo toistamiseen Oculus Riftiä sekä ensimmäistä kertaa HTC Viveä, Samsung Gear VR:ää ja Microsoft HoloLensiä. HTC kärsi sijaintimajakkaongelmista ja virtuaalitodellisuus sen myötä pätkimisestä. Kolmiulotteinen maalaaminen käsikapuloilla oli ihan coolia, mutta vitsi vanheni nopeasti. Oculus 3D-animaatioineen ja Samsung 360-asteen videoineen olivat toki immersiivisiä ja sinällään toimivia toteutuksia, mutta Microsoftin Hololens tarjosi päräyttävimmän kokemuksen.

Microsoft on tehnyt viime aikoina monia asioita oikein ja HoloLens eittämättä lukeutuu niihin. Virtuaalilasit lisäävät todellisuuden päälle lisätyn todellisuuden kerroksen, jota voi ohjata yksinkertaisilla käsiliikkeillä. Intuitiivista, informatiivista ja hauskaa! Microsoftin esittelyvideo puhukoon puolestani.

https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA&feature=youtu.be

Digin todellinen sulautuminen elämänpiireihimme ei tule tapahtumaan vielä huomenna, mutta melkoisella varmuudella nopeammin kuin uskommekaan.

HoloLens-kuva: Microsoft