Sprintti, kanban ja muita uuden työn menetelmiä

Uusi työ on ihmisläheistä, osallistavaa ja edistää nopeaa tekemällä oppimista. Pidimme aiheesta työpajan ResponsiveOrg Finland -työryhmän kanssa.

Uusi työ on ihmisläheistä, osallistavaa ja edistää nopeaa tekemällä oppimista. Pidimme eilen aiheesta työpajan Open Knowledge Finland ry:n ResponsiveOrg Finland -työryhmän kanssa. Ikään kuin syntymäpäiväni kunniaksi!

Fasilitoimme kolmen hengen voimin monipuolisen menetelmätyöpajan, joka oli suunnattu kaikille oppimishaluisille – joskin pajaan valitut menetelmät soveltuvat erityisesti järjestöille, jotka perustuvat vertaisuuteen tai vapaaehtoisuuteen. Niitä voi kuitenkin hyödyntää valikoiden minkä tahansa tyyppisissä organisaatioissa.

Työpajassa treenattiin tiimien työtä helpottavia ja käytännöllisiä toimintatapoja, joita on mahdollista kokeilla nopeastikin omassa arjessa. Kaikkea ei tarvitse myöskään ottaa kerralla käyttöön, vaan menetelmien soveltuvuutta voi kokeilla oman tiimin kanssa vaiheittain:

  • Miten päästään työn suunnittelusta nopean toiminnan kautta oppimiseen? (Sprintti)
  • Kuinka tiimin työstä voidaan tehdä läpinäkyvää ja tiimin yhteistä sen sijaan, että jokainen tekee vain omalla vastuullaan olevia tehtäviä? (Kanban)
  • Miten jokainen voi saada äänensä ja osaamisensa kuuluviin kokouksissa? (Rinki ja päätöksenteon käsimerkit)
  • Miten päästään helposti tuumasta toimeen, mutta tavoilla, jotka eivät tuota organisaatiolle haittaa? (Suostumukseen perustuva päätöksenteko)
  • Kuinka tehdään mokaamisesta hyväksyttyä ja osa tiimin yhteistä oppimisprosessia? (Retrospektiivi)
  • Miten lisätään ymmärrystä yhteisistä toimintatavoista ja voidaan muokata niitä yhdessä? (Tiimin pelisäännöt)
  • Kuinka organisaation rakenne voi tukea sekä pysyviä että muuttuvia tiimejä? (Ympyrät ja saippuakuplaorganisaatio)

Tutustu työpajan esitysmateriaaleihin: http://okf.fi/uusityopaja