Museot, kirjastot ja arkistot – perässä luovijoita vai avoimuuden airueita?

Millainen on suomalaisten muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden avoimen digitaalisen kulttuurin ja osallistavan toiminnan taso.

Reilu vuosi sitten toteutettiin kansainvälisen OpenGLAM benchmark -kyselyn maakohtainen Suomen osuus, johon kutsuttiin mukaan yli 350 kulttuuriperintöorganisaatiota. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää toimintatapoja ja asenteita avoimeen digitaaliseen kulttuuriin liittyen.

Juuri vuodenvaihteessa julkaistu raportti Perässä luovijoita vai avoimuuden airueita? – suomalaiset kulttuuriperintöorganisaatiot digitaalisessa maailmassa esittelee saatuja tuloksia ja AvoinGLAM-työryhmän yhdessä muotoilemat kulttuuriaineistojen avaamisen suositukset. Kyselytuloksia valottava osuus porautuu digitointiin, avoimeen dataan, avoimiin sisältöihin, organisaatioiden väliseen yhteistyöhön sekä sosiaaliseen mediaan ja yleisöjen osallistamiseen – tekijänoikeuskysymyksiä unohtamatta.

Raportin toimittamisesta vastasi AvoinGLAM-toiminnan koordinaattori Laura Sillanpää ja sen kirjoittamiseen osallistuivat AvoinGLAM-työryhmän aktiiveista koostuneen projektityöryhmän jäsenet. Oma osuuteni käsittelee sosiaalista mediaa ja joukkoistamista sekä vertaisoppimisen ja yhteistyön näkökulmia.

Lataa raportti tai tutustu tarkempaan esittelyyn AvoinGLAM-sivustolla.

Kuva: Raportin kansikuva (CC BY-SA 4.0) – lähdekuvat: Svenska litteratursällskapet i Finland & Suomen Urheilumuseo (CC BY-SA)