Avointa museodataa taiteesta ja taiteen vierestä

Reilu vuosi sitten julkaisimme Valtion taidemuseon kokoelmateoksiin liittyvän metadatan vapaaseen käyttöön, joskin kuvien avaaminen Rijksmuseumin tyyliin jäi vielä toistaiseksi haaveeksi.

Reilu vuosi sitten julkaisimme Valtion taidemuseon kokoelmateoksiin liittyvän metadatan vapaaseen käyttöön. Kuvien avaaminen Rijksmuseumin tyyliin jäi valitettavasti vielä haaveeksi, osasyyllinsenä tekijänoikeuksien alainen tuore taide. Avoin data laitettiin tarjolle sekä rajapinnan yli että latauspaketteina.

Vuonna 2014 organisaatio tottelee nimeä Kansallisgalleria ja Rijksmuseumin malli odottaa yhä toteutumistaan. Datan avaaminen on kuitenkin tuonut arvokasta informaatiota myös tällaisenaan. Oikeassa käytössä mm. datan “likaisuus” on noussut esiin – asia jota ei välttämättä olisi huomattu vastaavalla tavalla normaalissa arkikäytössä tai osana Kokoelmasivustoa, vaikka sivustoa kehitetäänkin jatkuvasti.

Puutteistaan huolimatta avauskokeilu on koettu organisaatiossa positiiviseksi ja tätä myötä myös uusia dataprojekteja on käynnistetty. Jo toteutuneista avauksista ovat hyvinä esimerkkeinä Kiasman arkkitehtuurikuvien laaja Flickr-julkaisu  sallivalla lisenssillä sekä Hugo Simbergin valokuviin liittyvä avoin arkistoaineisto. Mielenkiintoisa avauksia löytyy myös varsinaisen taiteen vierestä!

Kuva: The size of 23,557 artworks in the Finnish National Gallery, hugovk/Flickr
(CC BY-NC-SA 2.0)