Viime viikolla pääsimme toteuttamaan jo pidempään haaveena olleen Design Sprintin, eli viiden päivän tuotekehityspyrähdyksen – joskin hieman muokattuna. Tavoitteena uuden koulutustuotteen synnyttäminen.
Ideana on, että sprintin aikana suunnitellaan, rakennetaan ja testataan realistinen tuoteprototyyppi muutaman hengen porukalla. Googlelta peräisin oleva menetelmä on suunniteltu alkujaan täysipäiväiseksi hommaksi, mutta useamman hengen työpanoksen irrottaminen viiden päivän ajaksi on perinteisemmälle organisaatiolle iso haaste. Niinpä tiivistimme oman sprinttimme viideksi puolen päivän sessioksi.
Muokkauksestamme huolimatta sprintin juoni pysyi kasassa ja odotetut tuotokset saatiin syntymään. Tiukasti käsikirjoitettu “lukujärjestys” ja ennalta sovitut asiakashaastattelut sprintin viimeiselle päivälle toimivat hyvänä tsemppaajana.
Koska viisi päivää ei mahdollista kaikkea mahdollista, sprintin ensimmäinen päivä keskittyykin tavoitteen muodostuksen lisäksi ongelman ja kohderyhmän rajaukseen. Pitää tietää kenelle palvelua suunnitellaan ja mihin sen osaan aiotaan tällä erää fokusoida.
Tiistaina purimme kotiläksynä olleen benchmarkkauksen ja kilpailijascouttauksen annin ja suuntasimme itsenäisen luonnosteluprosessin pariin. Menetelmän isät eivät usko ryhmätyönä ja komiteamietintönä syntyvään ideointiin. Sen sijaan itsenäisesti tuotettavat ehdotukset, joita syntyy myös kattavampi määrä, pääsevät kilpailemaan sprintissä keskenään.
Keskiviikkona ripustimme jo Post-Ittien ja valkotaulupiirrosten koristamaan työskentelytilaamme gallerian ehdotuksista, joita arvioitiin ja äänestettiin porukalla. Joskin lopullisen linjauksen tekee päättäjäroolin omaava sprinttaaja – valistuneen diktaattorin elkein. Valittujen ehdotusten yhdistelmästä laadimme edelleen storyboardin, joka toimi pohjana torstaina toteutettavalle prototyypille.
Sprinttiä on sovellettu maailmalla monenlaisiin palveluihin, ei ainoastaan verkkosivuihin ja mobiilisovelluksiin, joten myös prototyypittely taipuu tähän, kunhan uskoa riittää. Torstainen ponnistuksemme prototyyppityöskentelyn parissa tuotti aidolta näyttävän www-sivun ja konseptin esittelevän diasetin. Näillä voi testata jo hyvin tuotelupausta sekä myyntipotentiaalia. Puolen päivän rajaus työskentelyaikaan otti tässä kohtaa lujille, mutta parin henkilön joustavuudella selvisimme kuivin jaloin.
Perjantaina prototyypit testattiin asiakkailla ja kerättiin ohjaava palaute. Pientä terästämisen tarvetta toki havaittiin, mutta peruspaketti oli pohjimmiltaan kasassa. Käsissämme oli siis rivakalla aikataululla tuotettu uuden tuotteen aihio.
Itse tuotos on toki arvokas, mutta mentelmäkokeilu oli sitä myös. Organisaation ketteröittäminen vaatii onnistuneita menetelmäkokeiluja, jotta uudenlaiset ja mielekkäämmät työskentelyn tavat uisivat osaksi arkea.
Mikäli kiinnostus heräsi, mutta kokemusta puuttuu, sprinttitoimintaan pääsee hyvin mukaan Jake Knappin ja kumppaneiden kirjoittaman oppaan avulla: Sprint: How to Solve Big Problems and Test New Ideas in Just Five Days.
Myös menetelmän/kirjan verkkosivusto tarjoaa kattavasti materiaalia.