Vessapalauteinnovaatio

Kirjoitin aiemmin wc-tilojen siisteydestä laadun mittarina. Siisteysongelma ei ole poistunut maailmasta, mutta asian korjaamiseksi on tehty myös lupaavia innovaatioita.

Törmäsin vähän aikaa sitten Helsinki-Vantaan miestenhuoneessa näppärään palautteenantosysteemiin. Käsipaperitelineeseen integroitu puoliautomaattinen sensorijärjestelmä poimii siisteyspalautteen käden käänteessä: Liikuta kättä vasemmalle, jos et ollut tyytyväinen siisteyteen ja vastaavasti oikealle, jos asia on kunnossa.

vessapalautejärjestelmäPalautteen antaminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Ei tarvita erillistä pömpeliä ja hymynaamanappeja, vaan palaute on integroitu osaksi normaaleja vessatoimia – ainakin jos on tapana pestä kädet toimituksen päätteeksi. Kun paperia hamuava käyttäjä on jo muutenkin valmiiksi käsi ojossa, on sen heilauttaminen luontevaa, eikä valintojakaan ole liian montaa. Kognitiivinen kuorma pysyy matalana ja käytettävyys miellyttävänä.

Oletettavasti palaute kulkee sähköisenä keskitettyyn tietokantaan. Jos järjestelmä on loppuun saakka fiksusti toteutettu, on jokainen palautepiste myös yksilöity. Laajemman siisteyskuvan lisäksi saadaan eriökohtaista dataa, joka tuo ilmi ongelmakohdat reaaliajassa.

Kuvauksen mukaisesta kokonaisuudesta voisi päätellä esimerkiksi tuloaulan siisteyden kaipaavan erityishuomiota aina sunnuntai-iltaisin. Toisaalta myös syrjäisen wc:n alhainen käyttöaste paljastuisi ja opastinjärjestelmää voitaisiin parantaa kuorman tasaamiseksi.

Korjaavien toimenpiteiden vaikutukset tulevat tietysti ilmi seuraavien kädenheilautusten myötä.