Visiönäärinen opettajani Erkki Aalto ennusti jo vuonna 1998 mediakonvergenssin sekä mobiilin ja digin nousun melkoisen tarkasti. Hän käytti usein esimerkkiä, jossa auto on hajonnut Rääkkylän korpeen ja kännykästä katsotaan korjausvideota – ja näinhän on voinut menetellä jo muutaman vuoden ajan. Muillakin elämän sektoreilla digitalisaatio on puheiden sijaan jo pitkälti käytäntöä.
1. Elokuvat ja TV
Yritin juuri erota Makuunin postituslistalta, mutta ei onnistunut. Huonoa suunnittelua vai ovela juoni asiakkaiden pitämiseksi? Ensin Netflix ja nyt HBO, välissä vähän YLE:n Areenaa – tällä suoratoistoreseptillä olen välttänyt naarmuiset DVD:t jo parin vuoden ajan.
Suoran tv:n katsominen on rajoittunut satunnaisen penkkiurheilun lisäksi pitkälti Pikku Kakkoseen ja senkin aikana on yleensä käynnistettävä Areena tai YouTube, kun taaperon mielenkiinto epätasaiseen ohjelmatarjontaan hyytyy. Twitter-kommentoinnin mahdollisuudet lisäävät toki mielenkiintoa broadcast-tv:tä kohtaan.
2. Musiikki
Napsterointi oli puuhastelua ja iTunes lämmittelyä, mutta Spotifyn myötä cd-kokoelmamme on ollu pahvilaatikoihin pakattuna kellarissa jo jonkin aikaa. Itse asiassa parin muuton ajan. Sujuvasti toimiva suoratoistomusiikki riittävän laajalla valikoimalla teki Spotifysta helpon valinnan. Ja ne pienet valikoimavajaukset löytyvät usein YouTuben puolelta.
3. Ruoka
Tajusin juuri, että olemme tilanneet ruokammekin jo yli vuoden ajan verkosta. Joku taisikin vastikään väittää, että ruokakauppa ei voi toimia verkon kautta… Tietysti teemme täydennysostoksia lähistön kaupoista ja työmatkan varrelta, mutta kokonaisuus hoituu hiirella kliksutellen. Kylmäketjun katkeaminen on tietysti huolenaiheena ainakin parina kuukautena vuodessa, Suomessa kun ollaan.
4. Vaatteet
Ensimmäisen IT-kuplan aikaan oli jo hyviä yrittäjiä, mutta laajaa verkkokauppaa ajatellen aavistuksen väärä ajoitus. Nyt kelaan päälläni olevia vaatteita ja huomaan, että ainakin puolet on tilattu netistä. Ylipäätään vaatteiden tilalla voisi olla mikä tahansa pakattavissa oleva ja kuljetusta kestävä hyödyke.
5. Matkat
Olen käynyt matkatoimistossa viimeksi 90-luvulla ja silloinkin jäi vierailut vähiin. Nyt myös matkaliput ovat olleet jo hyvän aikaa sähköposteja, tekstareita ja koodeja. Omatoimisuuden lisääntymisestä huolimatta olen hyödyntänyt myös matkatoimistoja, sillä parhaat niistä ovat tuoneet toimialaosaamisensa verkkoon (ja selvinneet hengissä).
6. Valokuvat ja videot
Digikuvaus on ollut itsestäänselvyys jo pitkään, siksi onkin ollut hauskaa leikkiä Lomo-kameroilla ja tilata paperikuvia Instagram-kuvista. Parasta on kuitenkin kuvien jakelu digialbumeiden kautta, semminkin kun Facebookin yms. helppojen palveluiden myötä myös mummot osaavat homman. Helpon kännykkävideon myötä mukana saattaa olla liikettäkin.