Avoimuus on uusi vihreä

Viime maanantaina, 8.12.2014, pohdimme avoimien kulttuuriaineistojen ja -datojen uudelleenkäyttömahdollisuuksia AvoinGLAM-verkoston ja KDK:n järjestämässä Käytä, kokeile ja kehitä! -seminaarissa.

Viime maanantaina, 8.12.2014, pohdimme avoimien kulttuuriaineistojen ja -datojen uudelleenkäyttömahdollisuuksia AvoinGLAM-verkoston ja KDK:n järjestämässä Käytä, kokeile ja kehitä! -seminaarissa. Tausta-ajatuksena on mielekkään lisäarvon tuottaminen niin kulttuuriorganisaatioille kuin yleisöillekin.

Määritelmän mukaan tietoaineisto on avointa, jos se on saatavilla verkossa kokonaisena, maksutta sekä käytännöllisessä ja muokattavassa muodossa. Sen pitää olla myös tasapuolisesti ja syrjimättä kaikkien vapaasti katseltavissa, muokattavissa, jaettavissa ja käytettävissä missä tahansa lainmukaisessa toiminnassa. Lisäksi aineiston täytyy luonnollisesti olla sallivasti lisensoitua, joskin tekijöiden nimien mainitsemista voidaan edellyttää samoin kuin lisenssin säilyttämistä myös edelleenmuokatussa aineistossa (CC BY-SA). CC-lisenssin uusi versio on muuten saanut käännöksen ensimmäisenä maailmassa juuri suomeksi!

Nyt on herätty myös siihen, että avoimen aineiston julkaiseminen ei ole päätepiste vaan datalle pitäisi saada oikeaa ja aktiivista käyttöä. Dataa voitaisiin esimerkiksi jaella suurten raakamassojen ohella myös erilaisina paketoituina teemakokonaisuuksina ja toimitetulla oheisaineistolla ryyditettynä. Kaikkiaan avoimet aineistot tarvitsevat aktiivisempaa markkinointia, jotta saadaan oikeasti niitä sovelluksia.

Yksi hyvä tapa tuoda dataa esille ovat erilaiset kilpailut ja tapahtumat, joista hyvänä esimerkkinä toimii jo vakiintuneempaa jalansijaa saavuttanut Apps4Finland. Toteutumassa on myös Hack4Fi-hackathon, jonka intensiivinen aloitusviikonloppu pidetään ensi helmikuun alkupuolella.

Jos kulttuuridatan avaaminen syyhyttää sinua tai organisaatiotasi, suosittelen lataamaan talteen tuoreen Kohti avointa kulttuuria -julkaisun ja tutustumaan AvoinGLAM-verkoston tuottamaan avoimen kulttuuridatan verkkokurssiin. Julkaisussa mainitaan esimerkkeinä mm. Kansallisgallerian taidekokoelmien metadatan ja Kiasman arkkitehtuurikuvien avausprojektit.

Kuva: blizzy78/Flickr (CC BY 2.0)