Toiminta sosiaalisessa mediassa voi olla hankalasti mitattavaa. Kvantitatiivista dataa saadaan kaivettua esiin tolkuttomia määriä, mutta toisaalta kvalitatiivinen puoli jää usein arvailujen varaan. Toki suoriutuminen jälkimmäisessä näkyy vuorovaikutteisen median keskusteluissa ja palautteissa. Siltikin kokonaiskuva jää usein hämärän peittoon.
Lukuihin turvautuminen on helppoa, koska sen voi tehdä peruskoulumatematiikan pohjalta. Vaikeutena onkin oikeastaan oikeiden lukujen poimiminen massasta – mitä tulisi nostaa esiin ja painottaa. Montako kertaa organisaatio twiittasi viimeisimmällä kvartaalilla? Montako seuraajaa on kanavassa X? Montako uutta seuraajaa ja tykkäystä olemme tänä vuonna saaneet? Sinällään tärkeitä lukuja, joita on myös helppoa vertailla. Myös asetettuja tavoitteita vasten.
Laadusta nämä luvut eivät välttämättä kerro kovin paljoa. Jos toimintaa mittaroidaan vaikkapa lähetettyjen some-viestien määrällä, niin pahin spämmääjä selviää voittajana. Viis siitä mitä vastaanottaja ajattelee! Aivan kuin tv-kanavan menestymistä mitattaisiin pelkällä lähetysvirran tuntimäärällä – tällöin olisi siis aivan yhdentekevää pyöriikö ruudussa testikuva, TV-Shop vai aivokuolleille suunnattu kännykkävisailu, kunhan tunnit ovat tapissa.
Mutta kuinka moneen keskusteluun organisaatio osallistui ja mikä oli keskusteluiden äänensävy? Muuttiko vuorovaikutus ihmisten suhtautumista organisaatioon, ja mihin suuntaan? Aiheuttiko viestintä tosielämän toimintaa? Miten palautteisiin onnistuttiin vastaamaan? Pidettiinkö palvelua mukavana? Menee eittämättä jo hieman hankalammaksi. Exceliin näitä ei suoralta kädeltä pysty kirjaamaan, mutta kokenut, yhteisönsä kanssa sinut oleva somettaja voi vetää mutupohjalta jonkinlaisen arvion. Tällainen arviointi on osaltaan erittäin tärkeää somen jatkuvassa kehittämisessä.
Someviestintää ja käyttäjien aktiviteetteja voidaan tuoda näkyväksi ja mitattavaksi esimerkiksi erilaisilla kampanjakoodeilla, digitaalisia kävijäpolkuja analytiikalla seuraten ja tietysti kysymällä, eli tutkimuksin. Lisäksi on tarjolla erilaisia palveluita ja työkaluja, joilla on mahdollista monitoroida toimintaa automatisoidusti ja laajemmin. Yhtenä esimerkkinä tehokas verkkoon yltävä mediaseuranta, joka sisältää muutakin kuin ilmeisimmät päivälehdet.