Sivustouudistuksen jalanjäljijllä

Sivustouudistukseen on tartuttava esimerkiksi vakavien sisällöllisten ja rakenteellisten puutteiden takia, teknologian vaihtumisen myötä tai sivuston tarkoitusperien muuttuessa. Selkeää.

Saahan uudistuksen tehdä tietysti huvikseenkin – vaihtelusta haetaan pientä virkistystä tai budjetti nyt vaan pitää käyttää loppuun (sellaistakin sattuu). Mieti kuitenkin vielä hetki vanhaan versioon tottuneita käyttäjiä, jotka todennäköisesti ihmettelevät kadonnutta nappia ja piilotettua toimintoa. Jos sähäkkä uusiutuminen on arvo sinänsä, jota sivuston tuleekin viestiä, ei ongelmaa tietenkään ole.

Usein tarve uudistukselle on alussa mainittuja tapauksia salakavalampi havaittava ja rajanveto toimenpiteisiin häilyvä. Vähän kuin joulun jälkeen aavistuksen ylikireäksi käyneet farkut: “Vielä näitä voi pitää ja pukeminenkin sujuu, kun vetää vatsaa sisään.” Pitäisikö laihduttaa, ostaa uudet housut vai todeta että antaa puristaa, ei siihen kuole.

Loputon vikalista

Joskus pientä viilattavaa kertyy niin paljon, että olisi edullisinta pistää paikat tasaiseksi jatkuvan korjaamisen sijaan. Eikä pitkänkään vika- ja puutelistan huolellinen läpikäynti todennäköisesti muuta rakennetta ja kävijäpolkua suotuisammaksi. Lisäksi korjaus paikkaan x aiheuttaa silloin tällöin korjaustarpeen paikkaan y. Onkin vaikeaa pistää jotakuinkin toimivan sivuston puutelistaa ja sivustouudistusta keskenään puntariin. Helpottavaa on tietysti se, että vanhasta sivustosta saa ottaa todennäköisesti toimivat palat mukaansa.

Liukuva eläkeikä

Sivustouudistukseen on syytä tarttua myös, kun sivusto on vanha, mutta vähemmän arvokkaasti ikääntynyt. Milloin sietoraja sitten ylittyy, onkin vaikeampi pala arvioijalle. Yksittäisen käyttäjän mielipide ei ole kuitenkaan syy uudistamiselle. Makuasioista saa ja pitääkin kiistellä, mutta hermojaan ei kannata menettää – Ei ainakaan ennen kuin on katsonut miltä tilastopuolella näyttää. Jos viisarit todellakin osoittavat alaspäin, niin syyllistä voi alkaa hakemaan kömpelöstä käyttöliittymästä tai ulkoasusta, joka ei enää houkuttele tai herätä luottamusta.

Silkkoa sisältä

Joskus sivusto on todella mallikelpoinen tapaus ulkopuolelta tarkastellen, mutta painajainen ylläpitäjille. Editori kenkkuilee ja tekee omiaan peruspäivityksenkin vaatiessa keskimäärin kolme yrityskertaa. Tai sitten tuki vaativammille, mutta tarpeellisille päivityksille puuttuu. Ne ostetaan hyvään hintaan digikumppanilta tai sitten järjestelmän sallimiin väleihin aletaan vaivihkaa koodaamaan omia virityksiä.

Mätä perusta vaatii kuitenkin toisenlaisia toimenpiteitä, eli radikaalin alustanvaihto-operaation. Kyseessä on toki hetkellisesti iso työ, mutta se vapauttaa resursseja myöhemmässä vaiheessa oikeasti tuottaviin töihin.

PS. Kannattaa tsekata myös tämä meemikäs postaus epäkelvoista uudistusperusteluista:
10 Terrible Reasons to Redesign Your Website